Wat is hooikoorts?

Hooikoorts_en_afweersysteemHooikoorts komt voor bij ongeveer één op de vijf mensen.  De klachtenperiode loopt samen met de bloeiperiode van bomen en grassen, dit kan vanaf januari tot en met september zijn. De klachten zijn het hevigst wanneer de pollenconcentratie het hoogst is, meestal op warme, winderige dagen.

Hooikoorts is een overgevoeligheid of allergische reactie van je lichaam op pollen. Deze pollen zijn het stuifmeel van grassen, bloemen, planten en bomen die in bloei staan. De pollen zweven door de lucht en adem je in. Als je afweermechanisme dit als bedreigend ervaart, zal het dus overgevoelig reageren op deze pollen. In je lichaam ontstaat vervolgens een allergische reactie. Hierbij komt de stof histamine vrij. Histamine zorgt voor de kenmerkende klachten bij hooikoorts zoals niezen, jeuk aan de neus en in de mond, slijmvorming etc.

Klachten

Hooikoortspatiënten hebben bij een hooikoortsaanval last van een of meerdere klachten:
– Veelvuldig niezen
– Pijnlijke en jeukende neus
– Loopneus
– Verstopte neus
– Rode ogen met jeukend/branderig gevoel
– Hoofdpijn
– Vermoeidheid en lusteloosheid
– Tranende ogen en gezwollen oogleden
– Jeukend gehemelte

Hooikoortsseizoen

Onderstaand overzicht geeft een indicatie van de bloeiperiode in Nederland van enkele belangrijke veroorzakers van hooikoorts. Deze periodes kunnen door weersomstandigheden variëren. Een oranje vakje staat voor vóór- en nabloeiperiode, een rood vakje voor de hoofdbloeiperiode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kruisallergie

Hooikoorts gaat vaak samen met voedselallergie. Er is dan sprake van een kruisallergie, waarbij de allergie voor pollen de oorzaak is van een allergie voor een bepaald voedingsmiddel, of andersom.

Wat kan het Centrum voor Oosterse & Westerse Geneeswijzen hierin betekenen?

Een zeer effectieve manier om hooikoorts tegen te gaan is acupunctuur. Er worden gemiddeld vijf hele dunne naaldjes gebruikt. Meestal zijn er drie tot vier behandelingen nodig voor een goed resultaat. Ook specifieke en persoonsgebonden kruiden die het afweersysteem tot rust brengen doen vaak wonderen.

In ons centrum combineren we al meer dan twintig jaar het liefst kruiden met acupunctuur voor een zeer effectieve aanpak. De kruiden hebben geen bijwerkingen en zijn uiteraard volledig natuurlijk.

Je kunt reguliere geneesmiddelen meestal vervangen door de juiste kruiden te gebruiken. De meeste geneesmiddelen zijn, in oorsprong, ontdekt in de natuur en chemisch nagemaakt. Het is wellicht onwetendheid en gemakzucht dat ons allerlei soorten medicatie doet nemen, met allerlei bijwerkingen; hetzij acuut, dan wel op langere termijn. Met behulp van  de Vegatest kunnen we de juiste kruiden voor je uitzoeken.

Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak gerust contact met ons op via telefoonnummer 0412-641559.